top of page
Yazarın fotoğrafıKineo Dergi

Tanışma

Temelinde dans ve beden odaklı olarak tanımladığımız sanatlar üzerine yazılar yayınlayabileceğimiz bir platform olarak Kineo Dergi yayın hayatına başlıyor. Bu yazıyı derginin iki kurucusu olarak bir diyalog şeklinde kurguladık. Bu diyalog derginin performans sanatları alanıyla kurmayı hedeflediği iletişim ağlarının göstergesi olarak görülebilir. Kineo Dergi’nin ne olduğunu, neyi amaçladığını açıkladığımız bu yazı umuyoruz ki bütün okuyucuları için bu alanlardaki yazılı üretimi takip etmeye ve katkıda bulunmaya teşvik eder.


DÖ: Kineo Dergi fikri aslında Maya’ya ait. Maya’nın desteği ile daha aşina olduğum plastik-görsel sanatlar alanının, bir nevi konfor alanının dışına çıkıp yeni keşfetmeye başladığım dans ve performans üzerine yazmak için Kineo Dergi’nin kuruluşunda yer alıyorum. Yayınlayacağımız ilk yazının derginin iki kurucusu arasında bir diyalog olmasını önemsiyoruz. Üzerine uzunca düşünülmüş, kısa ve orta vadeli planlar yapılmış bir platform için bu diyaloğu yazılı ve rafine hale getirmek bizim için epey zor. O yüzden bu yazıda neyi amaçladığımızı anlatabileceğimiz ümidiyle yüzümü Maya’ya dönüyor, bu girizgahı kolay bir soru ile bitiriyorum: Kineo Dergi nedir ve bu sitede neler olacak?


MÇ: Kineo Dergi, bu alanlarda çalışan ve ilgi duyan değerli kişilerle yaptığım uzun sohbetler ve araştırmalar sonucu ortaya çıkmış bir dergi. Türkiye’de dans ve performans sanatı adına yapılan çalışmaların ve bulunan kaynakların yetersizliği bu alandaki herkesi etkiliyor. İçinden çıkılamayan uzun bir sorgulama sürecinin sonunda çözüm aramaktansa çözüm yaratmaya karar verdim ve yazılı bir kaynak niteliği taşıması amacıyla seninle beraber Kineo Dergi’yi kurduk. Kineo, bu alanlar ile ilgilenen herkesin özgür yazılı üretimine açık bir platform. Bu platformda paylaşacağımız içerikler; dans, performans sanatı, beden odaklı üretim üzerine yazılacak makaleler, arşiv oluşturmak amacıyla konu ile ilgili önceden yazılmış yazılar, haberler, alanda çalışan/üreten kişiler ile röportajlar, duyurular ve Türkiye’nin her yerinde gerçekleşen etkinliklerden haberdar olmanızı sağlayacak bir takvim.


DÖ: Bahsettiğimiz alanlardaki entelektüel birikimin saklı kaldığına inanıyorum gerçekten. Arşiv bölümü çok heyecanlı. Şu ana kadar hiçbir şey yazılmadığı, söylenmediği ve bu sitede bir ilki gerçekleştirdiğimizi söylemek zaten yanlış olacak. Bunun yerine farklı yerlere dağılmış yazıların ilgilenen herkes için erişilebilir olmasına çaba sarf edeceğiz. Yani yeni üretimlerin yanında eskilerin de ulaşılabilirliğine katkı sağlamayı amaçladığımızın altını çizelim. Öte yandan yeni gösteriler, performanslar ve festivaller her gün karşımıza çıkıyor. Hatta yakın zamanda SALT’ta deneyimlediğimiz üzere bazen geçmişten gelen performanslarla ilk kez karşılaşıyor, onların güncelliği ile yüzleşiyoruz. Bütün bu dinamizm içinde röportajlar, eleştiriler ve belki de en önemlisi yeni yazarların bu sitede olmasını önemsiyorum.


MÇ: Kesinlikle katılıyorum. Bu yolda yeni yazarların alan için katkısı oldukça dönüştürücü olacak. Bu sitede yazı yazıyor olmak için profesyonel bir yazar olmak gerektiği düşünülmesin. Bu alanda eğitim gören öğrenciler, üretim yapmayan izleyiciler, üretim yapan sanatçılar, üretimleri şu zamana kadar bu alana değinmemiş yazar ve sanatçılar, bu alanlara ilgi duyanlar için açık bir alan yaratmayı hedefliyoruz. Daha önce dans ve performans üzerine yazılı bir üretim gerçekleştirmemiş olmanın kimseyi buna başlamaktan alıkoymasını istemeyiz. Günün sonunda çok değerli kişisel bloglar ve bu alana özel olmayan dergiler içindeki tekil yazılar dışında yazılara erişmekte çok zorlanıyoruz. Yani dans ve performans hakkında okumak, en az yazmak kadar zor. Bu döngüyü kırmak için Kineo’yu kolektif bir üretim ve paylaşım alanı olarak görmek faydalı olacaktır. Burası bir rüşt ispatlama yerinden ziyade konuşma ve tartışma için kurgulanmış bir platform. Üretim yaptıkça sesimizin duyulacağına, bu alanın görmesi gereken değerin gün yüzüne çıkacağına inanıyorum.


DÖ: Kineo’yu bahsettiğin şekilde kurgulamanın bir yandan da birleştirici bir yönü olacağını umuyorum. Odaklandığımız alanlarda üretim yapanlar ve bu kişileri takip edenler için hem takip edip hem katkıda bulunabilecekleri bir alan. Ancak aynı zamanda müzelerde sergileri destekleyici “etkinlikler” olarak kendine yer bulabilen dans için plastik-görsel sanatlar izleyicisiyle ortaklıklar bulabileceğimizi düşünüyorum. Dans ve performans hakkında daha çok okuyabilir olmak izleyici kitlesinde de kesişimlerin artmasına olanak sağlayabilir. Tabii bir yandan da özellikle “dans” deyince sadece çağdaş danstan bahsetmediğimizi söylemek gerekiyor. Farklı türlerdeki yarışmalar ve gösterilerin de sitede yer bulabilmesini önemsiyoruz.


MÇ: Bunun dışında, öğrenci kulüpleri, dayanışmaları, İstanbul dışındaki organizasyonların vb. bu sitede seslerini duyurabilmesini, görünürlüklerinin artmasını istiyoruz. Türkiye’de dans ve performans denince normal olarak akıllara çok kısıtlı sayıda kişi ve yer gelebiliyor ancak bundan daha derine inmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kendilerine bir platform bulamayan birçok kişi olduğunu biliyoruz ve Kineo Dergi’nin bunun için bir buluşma noktası olmasını istiyoruz. Umuyoruz ki Kineo, bu alandaki bir ihtiyacı giderebilecek, insanları bir araya getirecek, ilgilenenlerin bugüne kadar eksikliğini çektiği, ilgilenmeyenlerin öğrenmesine fırsat yaratan bir platform olacak. Birçok insanın “anlamadıkları için” bu sanat dallarının takipçisi olmaktan uzak durduklarını biliyoruz ve inanıyoruz ki zamanla bu algının kırılmasına az da olsa katkı sağlayabiliriz.


DÖ: O zaman son olarak Kineo’ya yazmak için nereden ulaşabileceklerini söyleyerek bu yazıyı sonlandıralım. Bu alanda sesini duyurmak isteyen ve yazılı üretim yapmak isteyen herkes kineodergi@gmail.com üzerinden kendilerini tanıtan küçük bir yazı ile bize ulaşabilir.



176 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page