top of page
Yazarın fotoğrafıKineo Dergi

III. Uluslararası Doğaçlama Dans Festivali (IDF) Heyecanla Başlıyor!



IDF, üçüncü yılını kutlamak ve şehri dansın büyülü dünyasıyla hareketlendirmek için geri dönüyor!


Bu yıl tema yerine manifesto ile dönen festival, “IDF, sadece festival değil, bir hareket akımıdır.” mottosu ile devam ediyor. Geçen yıl elde ettiği büyük başarıyla Avrupa Birliği Festivali etiketi ve EFFA (European Festival Association) uluslararası festival ağına katılma ayrıcalığını kazanan IDF, kültürel çeşitliliği ve sanatsal yeniliği daha geniş kitlelere ulaştırma misyonunu taşıyor. Bu yıl, Amerika, Almanya, Brezilya, Yunanistan, Türkiye, İsrail, Fransa, Belçika, Rusya, İngiltere, İtalya, Hindistan, Fas, Kore, Kanada, Sırbistan, Kıbrıs, Portekiz, Japonya, İsveç, İsviçre, Hollanda ve Polonya'dan başvurular alarak uluslararası arenada iddialı adımlar atmaya hazırlanıyor.


Danışman kurulunda ise deneyimli koreograf ve akademisyenler; Atanas Maev, Beliz Demircioğlu, Canan Yücel Pekiçten, Galip Emre, Gizem Aksu,Melih Kıraç ve Vittoria De Ferrari Sapetto yer alıyor.


Etkinlikler bu yıl Yücel Kültür Vakfı'nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olup, Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı, İsrail Konsolosluğu, İsveç Konsolosluğu, Akbank Sanat, Hope Alkazar, Arter ve Bilgi Üniversitesi, Monologlar Müzesi gibi önemli kurumların katkılarıyla desteklenmektedir. Festivalin, Dans Filmleri kürasyonu Dance Camera İstanbul direktörü Onur Topal Sümer ortaklığında seyircileri ile belirli sürelerde ve mekanlarda buluşacaktır.


“Festivalin bu yılki ağırlık verdiği projeler ise ortak yaratımlar.”


Yabancı koreograflar ile yerel sanatçıların bir araya gelerek gerçekleştireceği üretimlere odaklanan festival, dansın ve sanatın sınırlarını zorlamaya ve yaratıcılığı daha da ileriye taşımaya kararlı.


İlk ortak yaratım projesi olan "Boarding Pass Plus", İtalya Kültür Bakanlığı'nın desteklediği ulusal ve uluslararası kültürel organizasyonları teşvik etme amacını taşıyan bir girişimdir. 25 Ağustos'ta başlayacak olan “Go Towards” projesi kapsamında, İstanbul’dan IDF ile eşleşen İtalyan ekip "Sanpapié Dance Company", bir araya gelerek ortak bir üretim gerçekleştirecek. 25 Ağustos AkbankS anat mekan destekleri ile yapılacak olan seçmeler ve provalar sonrası ortak yaratım performansı”Crossing Borders”, 9 Eylül tarihlerinde Bilgi Üniversitesi, Santral Elektrik Müzesi'nde gerçekleşti.


Festivalin ikinci ortak yaratım projesinde ise dünyaca ünlü koreograf Damien Jalet'in dansçısı Vittoria De Ferrari Sapetto yer alıyor. 12 Türk kadın dansçının katılımıyla gerçekleşecek bu projede, sanatın ve kültürlerin sentezi ile oluşturulan bir performans ortaya çıkacak. Seçmeler sonucunda belirlenen 12 sanatçı ile “Bleach Performansı” için çalışmalara başlandı.



Festivalin bir diğer ortak yaratım projesi ise Yoshiko Chuma ile gerçekleşiyor. Dünyanın dört bir yanında ünlü olan “The School of Hard Knock” akımının direktörü olan sanatçı, New York Times ve Bloomberg’ de yer almıştır. Bilgi Üniversitesi, Sahne Ve Gösteri Sanatları bölümü ve öğrencileri ortaklığı ile gerçekleşecek olan “Shock Wave Delay” Performansı, 29 Eylül’de Arter’de seyircisiyle buluşacak.


Festivalin sahne üstü performansları ve atölyeleri ise 27 Eylül ile 1 Ekim tarihleri arasında çeşitli mekanlarda düzenlenecek. Akademik alanda uzman sanatçı akademisyenleri misafir eden festival, atölyeleri ile Türkiye’deki dans alanına katkı sağlamayı ve uluslararası eğitim eşitliği standartlarını yakalamayı hedefliyor.


Festival, dansın ve sanatın büyülü dünyasına katılmak isteyen herkesi, etkileyici etkinliklere ve yaratıcı atölyelere davet ediyor.


Festival kapsamındaki tüm atölyelere katılım ücretsiz olup, diğer etkinlik ve performanslar için biletlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:


Atölyelere aşağıdaki link üzerinden kayıt olabilirsiniz:


Etkinlikleri takip etmek için:

Sosyal medya hesapları ; @improvisationdancefestival


Comments


bottom of page