top of page
Yazarın fotoğrafıEsma Akın

Human Body

Dans ve performans sanatçısı Esma Akın’ın 7 Eylül 2019 tarihinde kendi internet sitesinde yayınlanan “Human Body” başlıklı yazısı bir yazarak düşünme pratiğine işaret ediyor. Sanatçı olarak Akın, bedenini bir ifade aracı olarak kullanmasının yanı sıra bu yazı ile üretim sürecinin arka planına ışık tutuyor. Sanatçı bizi bilinç akışına dahil ederken aslında oldukça mahrem bir yanını okuyucuya açmış oluyor. Sanatçıların üretimleri boyunca geçirdikleri sancılı süreç izleyici eser ile buluştuğu zaman adeta yok sayılıyor. Human Body ise yüzlerce yıllık sanat tarihi boyunca “dahi sanatçı” kültü ile göz ardı edilen zorlukları samimi ve davetkar bir dille sarsıyor. Esma Akın bu metin ile okuyucuyu kendisinin ve diğer beden odaklı üretim yapan sanatçıların atölyesine davet ediyor. Keyifli okumalar dileriz.

Kineo Dergi




Esma Akın

Ufak tefek, ordan burdan topladığım anektodları toplaştırdığım, şu sıralar zihnimdeki baloncuklardan birini anımsadım.


Apalamaktan yürümeye geçtiğim, bilincimde tozlu kalmış anlara ulaşmamı adımlarıma başladığım yere borçluyum. Bedenimi süpürge gibi kullanıp ruhumu temizliyor olmak hareketin bana kattığı mucizelerden biri.

Zamanla hareketlerin içerisinde kendimi bulduğumu, tozlu kalmış yerlerimi keşfedip, temizlediğimi görüyorum.


Ortada bedeninde yardımları ile oluşturulan bir enerji var ve bu kaynağı ne zaman açıp nerden kapatacağım tamamen kendi elimde.

Akışa geçtiğim an ben yerine belirli sesler ve buna tepki veren bedenim var oluyor. Bir sonraki adım neydi düşüncesinin yerini kendimi keşfe bıraktığım bir yol alırken , ortaya da organik bir yapı çıkıyordu.

Kontakt çalışmalarının bu yapıyı anlamamdaki rolü büyük oldu.

Karşılıklı olması, karşınızdaki ile empati yapmak, kendi çizginizden çıkmamakta gizliydi. Hareketle birlikte günlük hayatıma da yansıyan bu enerji çok fazla fedakar olmam yüzünden yaşadığım iç sıkıntılarımı da tedavi etmeye başladı. Nerede durmam gerektiğini artık daha iyi biliyorum.

Çalışmanın başka bir farkındalığı ise kendime güvenimi kaybettiğim an karşımdaki kişide de aynı hissiyatın oluşmaya başladığını görmemdi. Ortada hiçbir tehlike olmamasına rağmen insan zihni bunu tamamen yaratıp tepki bile verdirebiliyordu. Zihnin beden üzerindeki gücünden gün geçtikçe daha fazla etkileniyorum. Dans her ufak düşünce ve niyetin yansıdığı bir alan ve hareketin organik olması ne yapıldığı ile ilgili değilde nasıl yapıldığı ile yakından alakalı.

Esma Akın

Bu masumiyette içimizdeki yapıya ayna tutan bir görevli gibi. Bir süre, özellikle derslerden sonra niyet ve sonuçları arasındaki bağları gündelik hayatımda fark etmeye ve üzerlerinden kısa dersler çıkarmaya başladım. İnsanların istediklerini söyledikleri şey ile niyetleri genellikle uymuyordu ve bu yüzden kendi içlerindeki çatışma dışarıya farklı yansıyordu. Çalışmalar bu tip içimdeki sorularını aradığım boşlukları doldurmaya başladı. Mekan ve algısal değişimler üzerine yaptığım akışlar, uzun süredir anladığımı sandığım ama sadece bakmış olduğum yerleri farketmemi ve aslında bunların birer ilizyondan ibaret olduğunu “Teşekkür etmene gerek yok.” dercesine kucağıma bıraktı. Şimdilik sarılıyoruz birbirimize, dokunmanın verdiği hissiyatı özlemişim ..




Esma Akın’ın internet sitesine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://esmakin.wixsite.com/multimedia-artist/about-3-2


100 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page