top of page
Yazarın fotoğrafıKineo Dergi

Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru - Sanat Kurumları İçerisinde Dans ve Dansçılar

Güncelleme tarihi: 12 Şub

Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru başlıklı seri kapsamında gerçekleşecek olan "Sanat Kurumları İçerisinde Dans ve Dansçılar" oturumu 8 Şubat'ta Akbank Sanat'ta!






Sanat kurumları, farklı disiplinleri bir arada barındıran ve iç içe geçiren yaklaşımlara sahipler. Kurumlar çoğu zaman görsel sanatları merkeze alsalar da beden odaklı sanatları yavaş yavaş merkeze çeken stratejiler geliştiriliyor. Bu aşamada dans, ana etkinliği destekleyici bir disiplin olmanın dışında kendine ait bir konuma sahip olma potansiyeline sahip. “Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru” konuşma serisinin ikinci oturumu “Sanat Kurumlarında Dans ve Dansçılar”, daha önce kurumlarla çalışmış dansçılarla kendi pratiklerini kurum çatısı altında nasıl icra ettiklerine odaklanıyor. Konuşma, deneyim paylaşımına odaklanırken sanatçıların deneyimlerini gelecekteki potansiyel stratejiler için bir zemin olarak konumlandırıyor.


Sanat Kurumlarında Dans ve Dansçılar

Zaman: 8 Şubat 2024 / 18.30-20.00

Moderatör: Amira Akbıyıkoğlu

Konuşmacılar: İlyas Odman, Canan Yücel Pekiçten, Filiz Sızanlı


* Bu konuşmaya katılmak için Akbank Sanat web sitesi üzerindeki "Kayıt Ol" butonunu kullanarak kaydınızı oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyenizi alabilirsiniz. Kayıtlar etkinlik tarihinden 1 hafta önce (01.02.2024, 18:30'da) açılacak ve "Kayıt Ol" butonu görünür hale gelecektir. Katılım 120 kişilik kontenjan ile sınırlıdır.


* Etkinlik kaydını tamamlayıp davetiyesini alan katılımcılarımızın etkinlikten en az 15 dakika önce alanda olmaları rica olunur. Etkinlik saatinde kapılar kapanacaktır.




Amira Akbıyıkoğlu Arzık


Amira Akbıyıkoğlu Arzık, 2018'den bu yana Salt'ta programlar sorumlusu olarak görev yapıyor. 2019'da Nur Koçak'ın en kapsamlı sergisi olan Mutluluk Resimlerimiz'i sanat tarihçisi Ahu Antmen'le, 2021'de İpek Duben'in Ten, Beden, Ben sergisini Farah Aksoy, Sezin Romi ve Vasıf Kortun'la birlikte programladı. Yakın dönemde üzerine çalıştığı Handan Börüteçene'nin Üç İç Denizin Ülkesi sergisi 14 Nisan'a kadar Salt Beyoğlu'nda devam ediyor. 2022'de Salt Beyoğlu ve Salt Galata'da gerçekleşen Sahnede 90'lar sergisi İstanbul'daki sunumunun ardından Hamburg'a davet edildi. 27 Ocak'ta Kunstverein in Hamburg'da açılacak sergi 14 Nisan'a kadar devam edecek. 



İlyas Odman


Hayatı, ODTÜ Dans Tiyatrosu’nda başlayan dans ve hareket ile merakını deneyimleyebileceği mekanlar arasında gezerek geçti. Ürettiği işleri hiçbir zaman tam olarak “dans” olarak nitelendirmeye cesaret edemedi. Sahnede olan kişinin başına “gerçek”ten bir şey olmasıyla / performans ile ve bu olan “şey”in ürettiği anlamların tasarımıyla / dramaturjiyle ilgileniyor.


2008 – 2011 yılları arasında Burcu Barakacı ile KargART’ ı ve KargART Sahne Çalışmalarını organize ettiler; KargART performans günlerini ilkinde dördüncüsüne kadar şekillendirdiler Performer olarak; 2008 yılında Handan Özer’in “Bana ıslak mayonuzu gösterin” adlı performansında yer yaratıcı dansçı olarak çalıştı. 2010 yılında Jerome Bel’in İdans festivali kapsamında sergilenen “Show must go on” İstanbul versiyonunda yer aldı. 2012 yılında Aslı Bostancı’nın “ tales in no language” isimli performansında dans etti.


2008 yılından beri değişik tiyatro kurumlarında oyun koreografisi yaptı, değişik konservatuarların tiyatro bölümlerinde hareket atölyeleri verdi. Tiyatro ile süren bu yakınlaşmasının bir sonucu olarak; karakter, nefesin texti, dramaturji gibi kavramlar hakkında daha fazla düşünür oldu.


2012 yılında Rotterdam Productiehuis çatısı altında Christina Flick, Kimmy Ligtvoet, Melih Gençboyacı ve Ata Güneri ile beraber “Copycats” adlı performans kolektifini kurdu, aynı yıl Perform2012 ortaklığı ile “countdown” isimli fiziksel tiyatroyu üretti. 2013 yılında bu işi oluşturan fikir, Rotterdam Schauwburg işbirliği ile bu kurum ile çalışan Wunderbaum, Schwalbe, Ro Theater gibi kolektiflerden 16 faklı performer ile büyük sahneye uyarlandı ve “ yowsah yowsah yowsah” adı ile sergilendi. Odman, 2014 yılında yine kolektif ile “countdown” ile başlayan üçlemenin ikinci halkası olan “holy holy holy” yi üretti. Ekip; 2017 yılında üçlemenin son parçası için çalışmalarına devam ediyor ve “ inanmak , affetmek , unutmak “ gibi bilişsel eylemlerin fiziksel sonuçlarını araştırarak hibrid bir sahne dili yaratmaya uğraşıyor. 2018 yılında İsveç Rikstearn bünyesinde koreograf Bjorn Safsten’in “Landscapes of I “ isimli performansında yaratıcı performer olarak çalıştı. Aynı sene Karthik Pandeu ve Andros Zin Brownie’nin Brüksel Netwerk de gerçekleştirdikleri “Atlas unlimited” adlı sergide performer olarak çalıştı.



Canan Yücel Pekiçten


Dans sanatçısı, koreograf ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Modern Dans Ana Sanat Dalı öğretim üyesi Canan Yücel Pekiçten, dans alanında lisans, yüksek lisans ve sanatta yeterlik derecelerine sahip. Eserleri İstanbul, Utrecht, Vilnius, Gdansk, Göteborg, New York, Torino, Pamplona, Paris, Amsterdam, Düsseldorf ve Lizbon’da olmak üzere çeşitli festival ve mekanlarda sahnelendi. Polonya’da düzenlenen 8. Gdansk Dans Festivali’nde birincilik ödülü kazandı. Saari Residence (Kone Vakfı, FI), 3:e Våningen (SE), Movement Research (ArtsLink, US), Espace Darja (MA), Tanzhaus nrw (DE), A Corner in the World (TR), La Cité Internationale des Arts’ (FR), Dansmakers Amsterdam (BMCT Program, NL) ve Beykoz Kundura Vardiya misafir sanatçı programlarına katıldı. Pek çok koreograf ve görsel sanatçıyla ortak çalışmalar yürüttü, eserlerinde dans sanatçısı olarak yer aldı. Londra’daki Block Universe Festivali ve 58. Venedik Bienali Türkiye Pavyonun’da sergilenen eserlerin yaratıcı ekiplerinde yer aldı. Accademia Nazionale di Danza Roma, Göteborg Üniversitesi, Danscentrum Vast, Teatro Da Voz (Lizbon), 212 Photography ve MDT İstanbul gibi birçok farklı kurum bünyesinde dersler verdi, atölyeler yürüttü. Son dönemde yürüttüğü araştırma ve çalışmalar operalar, oryantalizm, toplumsal sınıflar ve kadınlıkla bağlantılı temalar üzerine yoğunlaşır.



Filiz Sızanlı


Filiz Sızanlı, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra, 1997  yılında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın Tiyatro Araştırma Laboratuvarı bünyesinde  çeşitli dans ve tiyatro projelerinde yer aldı. 2000 yılında, Çatı Çağdaş Dans Sanatçıları Derneği’nin  kurucu üyeleri arasında yer aldı. 2001-2005 yılları arasında, Fransa’da, Devlet Sanatçısı olarak  Montpellier Ulusal Koreografi Merkezi’nde Mathilde Monnier ile çalıştı. Bu süreçte ayrıca  Emmanuelle Huynh, Mustafa Kaplan ve Jann Marussich, Julie Nioche’un projelerinde dans etti. 2002  yılında Mustafa Kaplan ile birlikte “Taldans”ı kurdu. 2013-2015 yılları arasında, Eskişehir Anadolu  Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde ve Eskişehir Şehir Tiyatroları’nda, 2017-2020 yılları arasında ise MSGSÜ Çağdaş Dans Anasanat Dalı‘nda beden ve mekân ilişkisi üzerine eğitim  vermiştir. 2020 yılında aynı bölümde “Sınırlandırılmış Alanda Koreografik Araştırma” başlığı ile  yüksek lisans eğitimini tamamlamış ve 2021 yılında yaşlılık ve hareket araştırmaları üzerine sanatta  yeterlilik programına başlamıştır. 





Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page