top of page
Yazarın fotoğrafıKineo Dergi

Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru - Dansı Yazmak

Güncelleme tarihi: 17 Şub

Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru başlıklı seri kapsamında gerçekleşecek olan "Dansı Yazmak" oturumu 20 Şubat'ta Akbank Sanat'ta!






Dans alanında çalışan, eğitim gören ya da merak eden kişiler kendini çeşitli kaynaklardan besleme ihtiyacı hisseder. Yazılı kaynak ve yazılı üretim eksikliği, Türkiye’de tutulamayan bir kayıt ve oluşturulamayan bir bellek anlamına geliyor. Dansı yazmanın, dansı izlemek ve üretmeye bu kadar uzak bir noktada durmasının sebepleri neler olabilir? “Dans Konuşmaları: Daha İyiye Doğru” serisinin ilk oturumu olan “Dansı Yazmak” konuşmasının amacı, Kineo Dergi’nin ortaya çıkışına paralel şekilde, Türkiye’deki dans yazarlığının görünürlüğünün sağlanmasıdır. Konuşmada, mecraların darlığına rağmen ısrarlı ve istikrarlı üretim yapan dans yazarları, bu alan hakkında deneyim paylaşımı yaparken dans yazımı konusundaki ihtiyaçları tartışacak.


Dansı Yazmak

Saat: 18.30 – 20:00

Moderatör: Melike Bayık

Konuşmacılar: Ayşe Draz, Ayrin Ersöz, Mehmet Kerem Özel


* 1 Şubat 2024 Perşembe günü gerçekleşmesi planlanan "Dans Konuşmaları: Dansı Yazmak" adlı etkinliğimiz, 20 Şubat 2024 Salı günü saat 18.30'a ertelenmiştir. Etkinliğe kayıt yaptırmış olan katılımcılarımızın kayıtları 20 Şubat tarihi için de geçerli olacaktır. Yeni tarihli etkinlik için ayrıca 50 kişilik ek kontenjan açılacaktır. Daha önce kayıt yaptırmamış katılımcılarımız güncel etkinlik tarihinden 1 hafta önce (13.02.2024, 18:30'da) aktif hale gelecek "Kayıt Ol" butonunu kullanarak Akbank Sanat web sitesi üzerinden kayıtlarını oluşturabilir, ücretsiz etkinlik davetiyelerini alabilirler.


* Etkinlik kaydını tamamlayıp davetiyesini alan katılımcılarımızın etkinlikten en az 15 dakika önce alanda olmaları rica olunur. Etkinlik saatinde kapılar kapanacaktır.




Melike Bayık


Melike Bayık (1991) Antalya. Yeditepe Üniversitesi, Sanat ve Kültür Yönetimi Programında 2017 yılından bu zamana Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. 2019 yılında girdiği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Sanat Tarihi Anabilim Dalı, Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Programı’nda “1850’den Günümüze Türkiye’de Sanat Tarihi Yazını” başlıklı doktora tez çalışmasını sürdürmektedir. 


Çeşitli kurumlarda bağımsız küratör, araştırmacı, yazar ve sanat danışmanı olarak çalışmıştır. Araştırma alanları genel olarak sosyal konular, kamusal alan, kentsel adalet-toplum hakları, sosyal eşitlik ve sürdürülebilirlik konularını içermektedir.  Eldem Sanat Alanı, Adas.ist, Casa Botter ve Millî Reasürans Sanat Galerisi gibi alanlarda küratör olarak sergiler gerçekleştirmiştir. 


2020 yılından bu yana Hitay Vakfı ve Hitay Koleksiyonu’nun Sanat Danışmanı ve Koleksiyon Yöneticisi olarak çalışmaktadır. 2019 yılından bugüne EKSAV Vakfı’nın danışmanı, Eldem Sanat Alanı’nın kurucu danışmanıdır. 2019 yılından bu yana AICA Türkiye üyesidir. 2023 yılında Baksı Müzesi Genç Yönetim Kurulu ve Hisar Okulları Yönetim Kurulu üyesidir. 2023 yılı itibariyle ICOM ve CIMAM üyesidir. Kitap, katalog, dergi ve gazete gibi yazılı ve dijital platformlar için sanatçı metinleri, sergi değerlendirmeleri ve sanatçı röportajları yapmıştır. Küratöryel sergiler, araştırma projeleri ve kavramsal yazılarına çeşitli kurum, alan ve mecralarda devam eden Melike Bayık İstanbul’da yaşıyor ve çalışmalarını burada sürdürüyor.



Ayşe Draz


Performans alanında üretimlerini ve araştırmalarını akışkan bir kimlikle sürdüren Ayşe Draz, Northwestern Üniversitesinde Tiyatro, (oyunculuk) Uluslararası İncelemeler ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümlerinde lisans eğitimini, ardından Bard College Berlin’de bir sene geçirdikten sonra Middlesex Üniversitesinde ‘ortaklaşa üretim’ (devising) üzerine yüksek lisansını tamamladı. 2023 yılında "Performans Sanatında Dokümantasyon" başlıklı tezi ile İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği bölümünden doktora derecesini aldı. Draz farklı disiplinlerden gelen sanatçılarla iş birliklerine hem yerel hem de uluslarası projelerde çeşitli kimlikleriyle devam etmekte, bazen sayfada bazen sahnede bazen ise sahne gerisinde kendisini göstermektedir. 2018 yılında Tiyatro Hemhâl’in kurucuları arasında yer alan ve Tiyatro Eleştirmenler Birliği ile AICA üyesi olan Draz, 2015 yılından beri Art Unlimited dergisinin gösteri sanatları editörlüğünü yürütmekte ve Kadir Has Üniversitesi’nde ders vermektedir. 



Ayrin Ersöz


Dansçı, koreograf ve akademisyen olan Ayrin Ersöz, lisans derecesini 2003 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dans Anasanat Dalında, yüksek lisans derecesini yine aynı üniversitenin Sanat ve Tasarım yüksek lisans programından aldı. 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Doktora programından Rönesanstan Günümüze Dansın Sorunsallaştırılması tezi ile doktora ünvanını kazandı. 2007 yılına kadar sırasıyla CRR Dans Tiyatrosu ve İstanbul Dans Tiyatrosu topluluklarında dansçı olarak çalıştı. Bağımsız koreograf olarak çalışmalarını Türkiye’de ve Avrupada sergilemek üzere davet edildi. Son projeleri olan, bir dansçı ve bir müzisyen işbirliğinden doğan Sondan Başlayan, dört kadın dansçı için yarattığı Reverse ve bir yazar ve iki oyuncu ile birlikte gerçekleştirdiği koreografik oyun Gertrude’un Odası - hepsi 2023'te prömiyer yaptı, Ersöz, sahne sanatlarının farklı yönlerine meydan okuyarak öznenin yaşama tutunma arzusunu ortaya çıkarmaya çalışıyor. Bir dansçı, sanatçı ve akademisyen olarak Ersöz, araştırmalarını çok sayıda uluslararası konferansta sunmak üzere davet edildi ve çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde yayımladı. Araştırmaları, dansın tarihselliğine ve politik ideolojiler ve sistemlerle olan bağlantılarına odaklanmaktadır. Fulbright Araştırma Bursu ile Rutgers Üniversitesi'nde genç Müslüman kadın öğrencilerinin dansı bir sanat formu, eğlence ve/veya bir sanatsal ifade olarak algılamalarında ve katılmalarında İslam’ın oynadığı rölü araştırdı. Polonya'da düzenlenen Gdansk Dans Festivali'nin davetlisi olarak Haziran 2017'de düzenlenen Solo Dans Yarışması'nda jüri üyeliği yaptı. Ersöz ve Krakow Dans Tiyatrosu (Polonya) ortak projesi The Entrance, Polonya Müzik ve Dans Enstitüsü tarafından desteklendi ve Ekim 2019'da Krakow, Crikoteka'da prömiyerini gerçekleştirdi. Dr. Ersöz, İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü'nde Profesör olarak görev yapmaktadır.



Mehmet Kerem Özel


1971 yılında İstanbul’da doğdu. 2004 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Programı’nda doktora tezini tamamladı. 1998’den beridir, 2023’ten itibaren profesör olmak üzere, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyesidir.

Gösteri sanatları mimarisi hakkındaki akademik makaleleri ulusal ve uluslararası hakemli ve hakemsiz dergilerde ve sempozyum/kongre kitaplarında, gösteri sanatları hakkındaki eleştiri ve izlenim yazıları ise çeşitli ulusal basılı ve/ya çevrimiçi tiyatro, müzik ve çağdaş sanat dergi ve portallerinde yayınlanmaktadır. Dans hakkında yayınlanan ilk eleştiri yazısı 2007’de Tiyatro Tiyatro Dergisi’nde Pina Bausch’un Café Müller ve Bahar Ayini yapıtları hakkındadır. Kendisine ait olan danzon2008.blogspot.com.tr bloğunda 2008’den beridir Türkçe olarak, danzon2017.blogspot.com.tr bloğunda 2017’den beridir İngilizce olarak gösteri sanatları hakkında yazıları ve Ayşe Draz ile birlikte sanatçılarla yaptıkları söyleşileri yayınlamaktadır. 2014’ten beridir AICT/IATC (Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği) Türkiye Şubesi üyesidir. 








Kommentare


bottom of page